Eline Wolters
Gedragswetenschapper bij PSW

“Ik wilde weer de kern van mijn vak in: bezig zijn met beeldvorming, diagnostiek, behandeling en begeleiding van kinderen en minder met randzaken. Toen ik in 2016 bij PSW solliciteerde vroeg ik me twee dingen af: of de verstandelijk gehandicaptenzorg wel bij mij paste en of ik met mijn werkervaring in het speciaal onderwijs een kans maakte. Het eerste sollicitatiegesprek ging ik daarom met enige reserve en best relaxed in, ik zou wel zien hoe het liep. Het werd een warm bad met meteen een leuk gesprek op inhoud en visie. Ik dacht: ‘als hier zulke mensen werken en er zo over de zorg gedacht wordt, wil ik daarbij horen.’ De zenuwen die ik voor het tweede gesprek wel had, heb ik schijnbaar goed genoeg kunnen beheersen, ik werd aangenomen.”  

“Ik mag samenwerken met teams en begeleiders die de lat hoog leggen en die gericht zijn op kwaliteit leveren.”

 

Bescheiden 
“Na mijn eerst oudergesprek waren ook de twijfels weg of de sector wel bij mij paste. Het gaat erom dat je aansluit bij de vraag en behoefte van de ouders en hun kind, wat die vraag ook is. PSW is erg goed in de verbinding met kind en ouders en schenkt daar veel aandacht aan. Het beeldvormingstraject en opstellen van het ondersteuningsplan met doelen en aandachtspunten gaat in nauwe samenspraak met de ouders. Zo kun je samen iets opbouwen. Het maakt me nog altijd bescheiden dat ik zo dicht bij ouders mag komen om samen met hen te kijken wat er met hun kind aan de hand is. Vaak ben je voor ouders de eerste kennismaking met de zorg en een van de eersten die duidelijkheid geeft over wat er mogelijk aan de hand is en hoe we dit kunnen aanpakken. Ouders stellen zich kwetsbaar op, ik voel me bevoorrecht dat ik hier een rol in mag spelen. Dat is mooi om te doen.”  

We doen de goede dingen op de goede manier
“Mijn overstap naar PSW heeft me gebracht wat ik zocht: terug naar de kern van mijn vak. We bedrijven op een goede en gedegen manier diagnostiek. We doen heel weinig in een testkamer en werken spelenderwijs in de natuurlijke omgeving van het kind, waar nodig multidisciplinair en met gesprekken bij de ouders thuis. Na de beeldvorming stellen we samen een ondersteuningsplan op, met ouders en begeleiders. Ik ben inhoudelijk verantwoordelijk en geef richting aan de behandeling en begeleiding. Ik mag daarbij samenwerken met teams en begeleiders die de lat hoog leggen en die gericht zijn op kwaliteit leveren. Ondanks dat ik dat weet en terugzie, verbaast het me soms nog steeds dat mijn adviezen en ideeën precies zo worden uitgevoerd zoals ik dat bedacht had, of soms nog beter! Naast het leveren van kwaliteit is er daarnaast ook nog eens een gemoedelijke en gezellige werksfeer. Dit alles bij elkaar is heel fijn werken, ik wil dit graag blijven doen!” 

 

Eline Wolters werkt 24 uur per week als kinder- en jeugdpsycholoog en orthopedagoog generalist bij PSW. Daarnaast heeft ze een eigen praktijk, Lude.