Janneke Roeven-Dings
Medewerker algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL) in een woonbegeleidingscentrum

Janneke Roeven-Dings volgde praktijkonderwijs en werkte als huishoudelijk medewerker en schoonmaker. “In mijn tijd had je na het praktijkonderwijs weinig keuze in banen: het was meestal schoonmaken en huishoudelijk werk. Dat heb ik dus jaren gedaan tot ik moeder werd. Toen mijn twee dochters wat ouder waren, wilde ik graag weer aan het werk. Ik heb zelf contact opgenomen met het UWV. Die schakelde PSW Werk in. De jobcoach bezorgde me een baan als huishoudelijk medewerker in een nieuw woonbegeleidingscentrum van PSW. Dat beviel meteen goed. Mijn werk voerde ik na een tijdje zelfstandig uit. De jobcoach stond steeds meer op de achtergrond tot we uiteindelijk alleen af en toe telefonisch contact hadden.” 

“Ik vind het heel mooi dat dit kan bij PSW.”

 

Medewerker algemene levensverrichtingen (ADL) 
“Tijdens mijn werk kwam ik in aanraking met de functie medewerker algemene levensverrichtingen (ADL). Een ondersteunende functie in huishouding, verzorging en begeleiding. Je hebt altijd een begeleider naast je en mag niet alle taken uitvoeren, maar je bent wel ‘in de zorg bezig.’ Ik ging meer informatie inwinnen en dacht: dit wil ik. Als kind wilde ik namelijk al in de zorg werken. Omdat ik  moeite met leren had, lukte het niet daarvoor een diploma te halen. Om ervaring op te doen en in de praktijk te leren, deed ik jaren vrijwilligerswerk in de ouderenzorg. Voor mijn vorige werkgevers was dat niet genoeg om mij een baan te geven. Mijn moeite met theoretisch leren bleef zo lang een struikelblok.” 

De kans 
“Ik stapte met de nodige spanning bij mijn teamleider naar binnen met de vraag of medewerker ADL niets voor mij was. ‘Dat gaan we proberen.’ zei ze. Thuis drong het pas tot me door: PSW geeft me een kans die ik bij vorige werkgevers nooit kreeg omdat ik ‘het papiertje’ niet had. De schrik bekroop me even of ik het wel aankon. Ik heb zes maanden gekregen om te laten zien wat ik kan en te kijken welke ondersteuning er in de praktijk nog nodig is. Het voelt tot nu toe goed. Het team accepteert me zoals ik ben, wat ik voorheen wel anders ervaren heb. Ik heb meegelopen met collega’s en we hebben mijn taken in kaart gebracht. Nu werk ik 18 uur per week als medewerker ADL. Ik heb contact met de bewoners, ontmoet ouders en familie en werk samen met collega’s. Mijn jeugdwens is uitgekomen, ik had niet verwacht dat het ooit nog eens zou lukken. Ik vind het heel mooi dat dit kan bij PSW. Ik kom met veel plezier werken en zie het einde van mijn ‘probeertijd’ met vertrouwen tegemoet. Daarna blijf ik hier wat mij betreft graag nog jaren werken! Mijn oproep: wil je in de zorg werken ook al heb je (nog) niet de juiste papieren? PSW heeft veel mogelijkheden, neem in ieder geval contact op!”